Putregaiul cenusiu (mucegaiul cenusiu) al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care ataca toate culturile horticole importante: tomate, castraveti, vinete, flori, vita de vie, pomi fructiferi etc.

Conditiile climatice nefavorabile determina aparitia si dezvoltarea acestui fung. Astfel, boala apare in orice stadiu de dezvoltare si poate infecta toate partile aeriene ale plantelor: tulpina, petiol, frunze, aparat floral, fructe tinere sau mature.

Atacul ciupercii Botrytis cinerea este favorizat de umiditatea ridicata (peste 90% mai multe zile la rand, temperaturi scazute, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea).

Infectie cu Putregai cenusiu (Botrytis cinerea) la fructele de tomate

Simptomele putregaiului cenusiu

In rasadnita, agentul patogen se instaleaza foarte usor pe cotiledoanele senescente ale rasadurilor ducand la caderea plantutei.

Frunzele atacate la inceput au un punct circular, umed, deschis la culoare, care pe masura ce boala avanseaza, devine bej, apoi maro deschis. In prima faza sunt atacate frunzele mature din imediata apropiere a solului.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) faciliteaza avortarea la fructele de castraveti

Pe tulpina si petiol apar leziuni ulceroase pornind din locurile ranite. Aceste leziuni sunt umede la inceput si tind sa devina uscate cu timpul.

Atacul putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) in cultura de vinete

Cele mai vulnerabile la atacul de Botrytis Cinerea sunt petalele senescente umede care permit usor instalarea bolii.

Infectie cu Putregai cenusiu (Botrytis cinerea) la castraveti

Atacul cel mai pagubitor si caracteristic apare pe fructe (atat tomate cat si castraveti), sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, la suprafata caruia se dezvolta din abundenta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) la cultura de tomate
Atacul putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea) vizibil la fructele de castraveti

Conditiile de aparitie a bolii

Conditiile optime de aparitie a agentului patogen, Botrytis cinerea sunt: umiditatea relativa a aerului, de peste 95%, temperatura cuprinsa intre 17o si 23o C (insa bola se poate dezvolta foarte bine si intr-un interval de temperatura de la 2o la 30o C) si luminozitatea scazuta in solar.

Infectie cu Putregai cenusiu (Botrytis cinerea) la cultura de tomate

Aceste valori ale parametrilor de mediu sunt caraceteristice mediului protejat, dar pot fi intalnite si la culturile din camp in perioadele ploioase sau dupa irigarile prin aspersie.

De regula, infectiile severe cu Botrytis cinerea apar la culturile extratimpurii, in special in solariile nou construite, foarte bine izolate, unde umiditatea relativa a aerului se pastreaza la valori inalte mai mult timp.

In mod special, plantele usor etiolate sau cele foarte viguroase sunt mai vulnerabile la atacul mucegaiului cenusiu.

Dupa operatiunea de copilire si/sau desfrunzire, se recomanda obligatoriu indepartarea materialului vegetal, mai ales a celui afectat de boala sau a fructelor cazute sau putrezite.

De cele mai multe ori infectia este initiata in prezenta unui film de apa pe suprafata tesuturilor susceptibile. Rolul esential al prezentei picaturilor de apa in germinarea si infectarea cu Botrytis cinerea este bine cunoscut.

Cu toate acestea, interesant la acest temut patogen este ca poate infecta si atunci cand pe suprafata plantelor nu este prezenta nici o urma de apa.

Botrytis cinerea este un fung extrem de oportunist ce poate initia infectia la nivelul ranilor deschise sau in zonele infectate anterior cu alti patogeni.
De asemenea, poate invada planta prin stomatele deschise, iar in conditii propice poate penetra si suprafata intacta a plantelor gazda.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Ciclul biologic si mecanismele de infectare

Procesul de infectare a plantelor gazda de catre Botrytis cinerea implica 3 faze consecutive: germinarea conidiilor, penetratrea epidermei, dezvoltarea in tesuturile gazdei.

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) faciliteaza avortarea la fructele de castraveti

In primele doua faze, sporii aflati pe suprafata plantelor si sporii germinati sunt extrem de sensibili la influentele microclimatice din zona de infectie.

In ultima faza, dezvoltarea miceliului nu mai depinde de conditiile de mediu exterioare, ci, de conditiile si modificarile din tesutul gazdei. 

Diferenta majora dintre cele doua medii este data de prezenta apei libere: in timp ce pe suprafata foliara apa libera se formeaza doar ocazional, in tesuturile plantei apa este prezenta in mod constant.

Pentru germinarea sporilor de Botrytis cinerea este mult mai importanta prezenta apei libere pe suprafata foliara decat nivelul de umiditate relativa.

Astfel, in prezenta apei, germinarea a fost initiata la o temperatura de 22o C dupa 4 ore de incubare. Lipsa apei libere in timpul germinarii stopeaza procesul de infectie.

In absenta apei libere sporii de Botrytis cinerea vor germina dupa 30 de ore de incubare la o umiditate relativa de 100%, iar la o umiditate de 95% durata de incubare este de peste 52 de ore. 

Scaderea umiditatii relative a aerului de la 90% la 30% chiar si pentru scurte perioade de timp diminueaza puternic severitatea infectiilor cu Botrytis cinerea.
Germinarea conidiilor este stopata la temperaturi de peste 30o C.

Germinarea sporilor este urmata de faza de penetrare a epidermei si invazia celulelor din interiorul organelor atacate.  Penetrarea se poate realiza atat direct prin cuticula, cat si prin variate rani deschise provocate de operatiuni tehnologice, hranirea unor insecte, alte boli.

In circa 15 ore de la penetrare se realizeaza infectia la locul atacat. In cateva zile poate fi observat putregaiul din cauza hidrolizei proteice intense a tesutului infectat.

Putregai cenusiu (Botrytis cinerea) la fructele de tomate

Factorii care cresc severitatea bolii sunt:

  • tipurile si dozele mari de azot influenteaza incidenta infectiilor cu B. cinerea, din cauza faptului ca planta dezvolta rapid o masa foliara bogata, dar cu o imunitate scazuta.

  • ranile provocate de lucrarile tehnologice sunt portiuni prin care agentul patrunde in planta crescand severitatea atacului.

  • modul si durata irigarii influenteaza aparitia si severitatea atacului cu B. cinerea.

  • densitatea mare de plantare.

Transmiterea si imprastierea agentului patogen Botrytis cinerea se face astfel:

  • prin curentii de aer.

  • prin intermediul muncitorilor odata cu efectuarea lucrarilor tehnologice.

  • prin intermediul pasarilor utilizate pentru controlul biologic al buruienilor din solar.

  • prin intermediul insectelor daunatoare care se hranesc din zonele afectate.

Daca pentru sporulatie sunt necesare conditii de umezeala si nebulozitate, pentru eliberarea conidiilor, Botrytis cinerea are nevoie de aer cat mai uscat.

Masuri de management

Masuri preventive

Pentru  a preveni aparitia bolii sunt necesare urmatoarele masuri:

  • aerisirea cat mai buna a serelor/solariilor pentru scaderea umiditatii relative a aerului;

  • evitarea irigarii seara sau in timpul noptii;

  • evitarea cat mai mult a lucrului cand plantele sunt pline de roua;

  • indepartarea din cultura cu mare grijă in pungi de plastic a fructelor/plantelor infectate

  • utilizarea mulcirii totale a suprafetei de cultura;

    Utilizarea foliei de mulcire previne atacul de Putregai cenusiu (Botrytis cinerea)

  • folosirea semintelor profesionale;

  • asigurarea fertilizarii conform fazelor de dezvoltare a plantei;

  • densitatea optima a plantelor;

  • aplicarea rationala a ingrasamintelor (excesul sau carenta de elemente nutritive poate cauza modificari in rezistenta plantelor la putregai, marind sensibilitatea la boli).

Masuri curative

In caz de conditii favorabile atacului de putregai cenusiu se recomanda efectuarea tratamentelor preventive cu unul din urmatoarele produse, in functie de omologare si in doza recomandata pe suprafata:
  • Taegro este un fungicid biologic de origine naturala avand tulpina Bacillus amyloliquefaciens FZB24, care are un spectru larg de actiune atat in cadrul progamelor de management integrat al bolilor, cat si in agricultura ecologica.

  • Ortiva Top  este un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara, actionand asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ. Ambele componente active ale fungicidului Ortiva Top actioneaza in cele mai importate momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea si patrunderea in frunza a sporilor.

  • Switch 62,5 WG un fungicid cu dubla actiune, sistemica si de contact care are ca tinta  putregaiul cenusiu. Substanta activa  sistemica patrunde in planta si intrerupe cresterea ciupercii, iar substanta activa de contact inhiba germinarea sporilor.

  • Signum este un fungicid care are o dubla miscare in planta: translaminara si acropetala, sistemic local. Actioneaza prin inhibarea germinatiei sporilor si cresterii tubului germinativ, dar si asupra sporularii.

  • Teldor 500 SC este un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.

Produse recomandate:



Daca va confruntati cu aceasta boala, asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Plan de combatere a daunatorilor la cultura de tomate - recomandare Marcoser

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie Syngenta de combatere a daunatorilor la tomate

Tehnologie de combatere a daunatorilor in culturile de tomate, un plan de combatere bazat pe tehnologia si produsele companiei de producatoare de pesticide SYNGENTA

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.